Roolipelilyhenteet

GURPS? PbtA?! MYZ..?!

Käytän lyhenteitä. Ne ovat näppäriä, erityisesti tekstiviestinnässä. Miksi kirjoittaa Mutant: Year Zero joka kerta, kun voi kirjoittaa lyhentäen MYZ? Valitettavasti lyhenteet eivät ole helppoja kaikille, eivätkä välttämättä aukea, vaikka lyhenteen kuulija tai lukija olisi lukenut tai kuullut lyhenteen alkuperän.

Helpottaakseni tätä päätin kirjoittaa tämän artikkelin. Alla löydät alfanumeerisessa järjestyksessä useampia lyhenteitä avattuna ja selitettynä. Kaikkia mahdollisia lyhenteitä en tule käymään läpi vaan keskityn nykyskeneen ja omasta perspektiivistä vastaan tulleisiin lyhenteisiin, jotka koskevat roolipelejä tai roolipelijärjestelmiä. Suurin osa on yleisempiä lyhenteitä, osa taasen harvinaisempia, mutta mielestäni mainitsemisen arvoisia.

Jos mahdollisesti etsit roolipelitermistöön, joko yleisesti tai pelikohtaisesti, assioituvia lyhenteitä, niin suosittelen kääntymään Googlen tai Wikipedian puoleen, esim. vilkaisemaan täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Role-playing_game_terms

Lyhenteet avattuna

2D20
2D20 System
Modiphius Entertainmentin roolipelijärjestelmä, jonka perusheittona käytetään vähintään kahta kaksikymmmensivuista noppaa.
https://www.modiphius.com/2d20.html

5E
5th Edition Compatible tai D&D 5th Edition
Tällä viitataan tavalla tai toisella Wizards of the Coastin 5. laitoksen Dungeons & Dragonsiin tai sen Open Game License (OGL) System Reference Documentiin (SRD), jonka kanssa yhteensopivia pelejä tai lisäosia 3. osapuolet julkaisevat.
https://dnd.wizards.com/articles/features/systems-reference-document-srd

AD&D
Advanced Dungeons & Dragons
Tällä viitataan TSR:n (Tactical Studies Rulesin) 70-luvun lopulla julkaistuun 1. laitoksen tai 80-luvun lopulla julkaistuun 2. laitoksen Advanced Dungeons & Dragons -peliin.

AGE
Adventure Game Engine
Green Roninin roolipelijärjestelmä, jonka perusheittona käytetään kolmea kuusisivuista noppaa, joista yhdellä on erikoisvaikutus. Tämä roolipelijärjestelmä on julkaistu myös nk. geneerisinä roolipeleinä, nimillä Fantasy AGE ja Modern AGE.
https://greenroninstore.com/collections/age-system

AT
Astraterra
Kenties harvinaisempi lyhenne, jolla viitataan Miska Fredmanin luomaan ja Ironspine Pressin julkaisemaan suomenkieliseen (pian myös englanninkieliseen) perheystävälliseen Astraterra-nimiseen steampunk-fantasia-roolipeliin.
https://www.astraterra.fi/

BESM
Big Eyes Small Mouth
Tri-Stat (dX) -roolipelijärjestelmää käyttävä anime- ja manga-henkinen roolipeli. Alunperin Guardians of the Orderin julkaisema, mutta tulevan 4. laitoksen julkaisijana toimii Dyskami Publishing Company ja tekijöinä Japanime Games.
https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Eyes,_Small_Mouth
https://www.kickstarter.com/projects/370924922/besm-fourth-edition-big-eyes-small-mouth-rpg

BitD
Blades in the Dark
John Harperin luoma Evil Hat Productionsin julkaisema steampunk-henkiseen synkkään maailmanlopun jälkeiseen maailmaan sijoittuva rikosroolipeli, jossa keikkaillaan ja kehitetään rikollisjengiä.
https://bladesinthedark.com/

BRP
Basic Role-Playing
Chaosiumin roolipelijärjestelmä, joka käyttää kahdella tai useammalla nopalla toteutettua prosenttipohjaista (1-100) perusheittoa. Tätä käytetään mm. Call of Cthulhu -peleissä.
https://www.chaosium.com/basic-roleplaying/

BW
Burning Wheel
Luke Cranen luoma arvostettu roolipeli, jonka sääntömekaniikat keskittyvät tuomaan esiin hahmojen taustoja ja motivaatioita sekä luomaan tarinaa orgaanisesti valmiiden juonikuvioiden sijaan. Samaa systeemiä eri muodoissa käyttävät mm. Burning Empires, Mouseguard ja Torchbearer.
https://www.burningwheel.com/

CoC
Call of Cthulhu
Chaosiumin legendaarinen H.P. Lovecraftin teoksien “myytosta” luotaava kauhuroolipeli, joka käyttää Basic Role-Playing (BRP) -sääntöjärjestelmää. Ensimmäinen laitos julkaistiin vuonna 1981 ja viimeisin 7. laitos vuonna 2014. Tunnettu mm. mielenterveyssäännöistä ja -mekaniikoista sekä pelaajahahmojen lyhyistä elinajanodotteista.
https://www.chaosium.com/call-of-cthulhu-rpg/

CoD
Chronicles of Darkness
Alkuperäisen World of Darknessin roolipelisarjan ja -maailman (Original / Old World of Darkness, oWoD tai cWoD, eli Classic World of Darkness) tehtyä paluun “uusi” World of Darkness (new World of Darkness, nWoD) roolipelisarja ja -maailma jatkoi Chronicles of Darkness -nimellä uusissa julkaisuissa. Sekavaa, tiedän. Onyx Path Publishing käyttää tätä peleissään.
http://theonyxpath.com/category/worlds/chroniclesofdarkness/

CORPS
Conspiracy Oriented Roleplaying System /
Complete Omniversal Role Playing System
Greg Porterin kehittämä geneerinen (yleisluontoinen / yleispätevä) roolipeli ja roolipelijärjestelmä 90-luvulta, jonka fokus oli alunperin teknotrillerimäisissä salaliittokuvioissa, mutta joka 2. laitokseen päivittyessä hylkäsi tämän fokuksen.
https://en.wikipedia.org/wiki/CORPS

CP2020
Cyberpunk 2020
Legendaarinen R. Talsorian Gamesin julkaisema kyberpunkroolipeli. Tämän roolipelin päämaailman materiaalit sijoittuvat pääasiassa vuosiin 2020-2022. Pelin ensimmäinen laitos, joka julkaistiin vuonna 1988, kantoi nimeä Cyberpunk 2013 (CP2013). Tämä roolipeli on saamassa jatkoa uuden laitoksen myötä, joka sijoittuu eteenpäin tulevaisuuteen ja kantaa nimeä Cyberpunk RED, sekä samaan maailmaan, mutta kauempaan tulevaisuuteen sijoittuvan videopeli-spin-offin Cyberpunk 2077.
https://talsorianstore.com/products/cyberpunk-2020

CPRED
Cyberpunk RED
Legendaarisen kyberpunkroolipeli Cyberpunk 2020:n jatko-osa / uusi laitos, joka sijoittuu alkuperäisen roolipelin tapahtuma-ajan ja tulevan videopelin Cyberpunk 2077 väliseen aikaan. Tästä on jo julkaistu Jumpstart Kit -nimeä kantava aloitusversio, joka sisältää karsitut säännöt. Täysi sääntökirja ei ole vielä julkaistu, mutta julkaistaan näillä tiedoin kuluvan vuoden 2020 aikana.
https://rtalsoriangames.com/cyberpunk/

cWoD
Classic World of Darkness
Katso oWoD alempana!

D&D
Dungeons & Dragons
Wizards of the Coastin julkaisema legendaarisesta ja kaikki muut roolipelit häijyyn varjoonsa jättävästä statuksesta nauttiva roolipelisarja, joka on ehtinyt jo 5. laitokseensa. Tunnetaan myös lukuisilla suomenkielisillä lempinimillä kuten Dödö, Dunkku ja Dedu. Jos olet jo tutustunut paremmin roolipeleihin ja et tunnista tätä nimeä tai lyhennettä, niin onnittelut, sinulla ei ole mitään hävettävää, päin vastoin, teet varmasti monta indie-julkaisijaa iloiseksi.
https://dnd.wizards.com/

D100
D100 System
Yleisnimitys prosenttilukuja (1-100) hyödyntävistä roolipelijärjestelmistä, joissa joko yhdellä 100-sivuisella nopalla tai perinteisesti kahdella 10-sivuisella nopalla pyritään heittämään kohdeluvun alle. Tunnetuin näistä on BRP (Basic Role-Playing) -roolipelijärjestelmä.

D20
D20 System (tai 20-sivuinen noppa, n20)
Wizards of the Coastin vuonna 2000 julkaisema sääntöjärjestelmä, joka perustuu Dungeons & Dragonsin 3. laitokseen. Nimensä mukaisesti hyödyntää 20-sivuista noppaa perusheitoissa. Tähän nojaavia pelejä ja tästä johdettuja järjestelmiä löytyy todella paljon.
https://fi.wikipedia.org/wiki/D20_System
https://en.wikipedia.org/wiki/D20_System

D6
D6 System (tai 6-sivuinen noppa, n6)
Tällä viitataan West End Gamesin (WEG) julkaisemaan roolipelijärjestelmään tai sen johdanteisiin. Nimensä mukaisesti hyödyntää 6-sivuisia noppia perusheitoissa.
https://en.wikipedia.org/wiki/D6_System

DCC
Dungeon Crawl Classics
Goodman Gamesin julkaisema roolipeli sekä sarja roolipelimoduuleita, jotka hyödyntävät Dungeons & Dragons 3.5 laitoksen Open Game License (OGL) System Reference Document (SRD) -materiaaleja.
https://goodman-games.com/dungeon-crawl-classics-rpg/

DW
Dungeon World
Sage LaTorran and Adam Koebelin suunnittelema Powered by the Apocalypse -fantasiaroolipeli, joka enmmän tai vähemmän emuloi toisella sääntöjärjestelmällä Dungeons & Dragons -tyylistä fantasiaroolipelaamista.
https://dungeon-world.com/

FAE
Fate Accelerated
Fate Core -roolipelijärjestelmän virtaviivaistettu ja kevennetty johdanne, jota hyödynnetään usein kertapeleissä (one-shot). Käyttää perusheitoissa neljää Fate/Fudge-noppaa, kuten Face Core ja uudempi Fate Condensed. Julkaisija Evil Hat Games.
https://www.evilhat.com/home/fae/

FitD
Forged in the Dark
Blades in the Darkista irroitettu Creative Commons Attribution (CC-BY) -lisensoitu System Reference Document (SRD) -sääntöpaketti, jota hyödynnetään mm. Scum & Villainy -roolipelissä ja allekirjoittaneen Syrjässä. Forged in the Darkin kehityksen merkittävimpiä vaikuttajia on ollut Powered by the Apocalypse -kattonimeä kantava roolipelijärjestelmien kirjo.
https://bladesinthedark.com/forged-dark

GUMSHOE
GUMSHOE System
Tämä ei ole lyhenne, mutta koska se kirjoitetaan isoilla kirjaimilla moni saattaa erehtyä luulemaan sitä sellaiseksi. Kyseessä on Robin Lawsin kehittämä pelijärjestelmä, jota käytetään Pelgrane Pressin julkaisemissa tutkintapainoitteisissa peleissä, kuten Trail of Cthulhussa. Alunperin tuli tunnetuksi The Esoterrorists -nimisestä roolipelistä. Saatavilla Open Game License (OGL) ja Creative Commons Attribution (CC-BY) -lisensseillä.
https://site.pelgranepress.com/index.php/gumshoe/

GURPS
Generic Universal RolePlaying System
Steve Jacksonin suunnittelema ja 80-luvun puolivälissä julkaisema geneerinen (yleisluontoinen / yleispätevä) roolipelijärjestelmä, jonka viimeisin 4. laitos tuli ulos 2004. Perusheittona käytetään kolmea kuusisivuista noppaa. Tähän roolipeliin / roolipelijärjestelmään on julkaistu valtava lukumäärä lisäkirjoja, joista saa (ajan kanssa) kasattua minkälaisen tahansa pelimaailman tai pelihahmon. Julkaisija Steve Jackson Games.
http://www.sjgames.com/gurps/

HQ
HeroQuest
Nykyään Chaosiumin julkaisema Robin D. Lawsin kehittämä narratiivinen roolipeli- ja roolipelijärjestelmä, jonka juuret ovat Gloranthan fantasiamaailmassa, vaikka sääntöjärjestelmää voi käyttää geneerisesti (yleisluontoisesti / yleispätevästi) muissakin asetelmissa. Vuonna 2009 julkaistu HeroQuest 2 on viimeisin iteraatio.
https://www.chaosium.com/heroquest/

KERP
Keski-Maa Roolipeli
Middle-Earth Role Playingin (MERP) suomenkielinen versio ja lyhenne. Valmistaja ACE, saatavilla Fantasiapeleistä. Lisätietoja varten kts. MERP.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Keski-Maa_roolipeli

MERP
Middle-Earth Role Playing
Iron Crown Enterprisesin (I.C.E.) Rolemaster-roolipelijärjestelmään pohjautuva Hobitista ja Taru Sormusten Herrasta tuttuun Keski-Maahan sijoittuva roolipeli.
https://en.wikipedia.org/wiki/Middle-earth_Role_Playing

MURPG
Marvel Universe Roleplaying Game
Marvel Comicsin julkaisema Marvelin supersankarisarjakuvien maailmaan sijoittuva roolipeli. Julkaistu 2003. Ei valitettavasti elänyt pitkään.
https://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Universe_Roleplaying_Game

MYZ
Mutant: Year Zero
Alussa mainitsemani lyhenne, jota itse tykkään käyttää. Mutant: Year Zero on ruotsalaisen vanhan Mutant-roolipelin menestynyt uudelleenlämmittely, jonka Fria Ligan (Free League) julkaisi vuonna 2014. Tämän pelin käyttämä Year Zero Engine (YZE) -roolipelijärjestelmä on käytössä myös muissa Fria Liganin peleissä. Englanninkielisten versioiden julkaisijana toimii Modiphius Entertainment.
https://frialigan.se/en/games/mutant-year-zero/

nWoD
New World of Darkness
Julkaisijan vaihtuessa ja Classic / Original / Old World of Darkness (cWoD / oWoD) -roolipelisarjan väistyessä uusia virtaviivaistetummalla Storytelling-roolipelijärjestelmällä varustettuja pelejä kutsuttiin alunperin New World of Darkness (nWoD) -nimikkeen alaisiksi, kunnes cWoD / oWoD teki paluun ja nWoD sai uuden nimen, Chronicles of Darkness. CoD / nWoD -pelien julkaisija on Onyx Path Publishing. Päähän sattuu.
https://whitewolf.fandom.com/wiki/Chronicles_of_Darkness

ORE
One-Roll Engine
Greg Stolzen kehittämä roolipelijärjestelmä. Käyttää heitoissa kymmensivuisia noppia. En tunne järjestelmää, enkä ole lukenut siitä keskusteltavan juurikaan, vaikka useampi peli käyttää tätä, mutta vaikuttaa villiltä.
https://en.wikipedia.org/wiki/One-Roll_Engine

OSR
Old School Revival / Reneissance
Ei roolipeli eikä sääntöjärjestelmä, mutta nykyään sen verran yleinen lyhenne, että pakko lisätä tähän listaan. Tällä viitataan “wanhoja hyviä roolipeluuaikoja” uudelleenlämmitteleviin roolipeleihin ja sääntöjärjestelmiin. Näissä on usein keskiössä kuolettavat luolastokomppaukset. Katso myös DCC ja OSRIC.

OSRIC
Old School Reference and Index Compilation
Old School Revival / Reneissance (OSR) -piireissä käsittääkseni kova juttu, eli pyrkimys Dungeons & Dragonsin Open Game License (OGL) -lisenssin alaisella 3. laitoksen Dungeons & Dragonsin System Reference Document (SRD) -paketilla luoda runko (roolipelijärjestelmä), jonka päältä voisi laillisesti julkaista Advanced Dungeons & Dragonsin 1. laitokselle uutta materiaalia. En tiedä menikö oikein, mutta jotenkin näin, käsittääkseni.
https://osricrpg.com/

oWOD
Original / Old World of Darkness
Tunnetaan myös nimellä Classic World of Darkness (cWoD). Alunperin White Wolf Publishingin julkaisema pelisarja ja -maailma, jossa käytetään kymmensivuisia noppavarantoja käyttävää Storyteller-roolipelijärjestelmää. Tähän roolipelisarjaan kuuluu useita modernia gotiikkaa ja urbaania kauhua sekoittavia sekä yliluonnollisista olentoihin ja niiden metsästäjiin keskittyviä roolipelejä, kuten Vampire: The Masquerade. Nykyinen julkaisija Paradox Interactive.
https://www.worldofdarkness.com/products/tabletop-games

PbtA
Powered by the Apocalypse
Löyhä paketti roolipelimekaniikkoja ja sääntöelementtejä, joka tuli tutuksi D. Vincent Bakerin ja Meguey Bakerin luomasta Apocalypse World -roolipelin sääntöjärjestelmästä. Keskeinen juttu PbtA-roolipeleissä ovat Move-liikkeet tai -siirrot, joiden aktivoituessa pelaajat heittävät noppaa ja katsovat sitten tämän kyseisen Moven lopputuloksen. Valtava määrä pelejä kantaa Powered by the Apocalypse -leimaa ja kaikki niistä enemmän tai vähemmän nojaa samoihin tuttuihin perusmekaniikkoihin.
http://apocalypse-world.com/pbta/

PF
Pathfinder Roleplaying Game
Paizo Publishingin julkaisema aiemmin roolipelipiireissä myös D&D 3.75:nä tunnettu suosittu fantasiaroolipeli, jonka 2. laitos julkaistiin 2018.
https://paizo.com/pathfinder

RQ
RuneQuest
Steve Perrinin ja Greg Staffordin luoma ja nykyään Chaosiumin julkaisema perinteinen fantasiaroolipeli, jonka kylkeen on lyöty HeroQuestin tavoin Gloranthan fantasiamaailma. Sääntöjärjestelmää voi käyttää myös toisissa maailmoissa ja vaihtoehtoisissa asetelmissa, kuten HeroQuestia.
https://www.chaosium.com/runequest/

SIFRP
A Song of Ice and Fire Roleplaying
Green Roninin vuonna 2009 julkaisema roolipeli, joka sijoittuu George R.R. Martinin fantasiakirjasarjan maailmoihin.
https://greenronin.com/sifrp/

SK
Sotakarjut
Kenties harvinaisempi lyhenne, jolla viitataan Miska Fredmanin luomaan ja Ironspine Pressin julkaisemaan suomenkieliseen Sotakarjut-nimiseen scifi-teknotrilleri-sotaroolipeliin.
https://www.ironspine.com/sotakarjut/

SR
Shadowrun
Alunperin FASA:n kehittämä ja julkaisema fantasiakyberpunkroolipeli. Shadowrunissa seikkaillaan kyberneettisesti parannelluilla ihmisillä, haltijoilla, kääpiöillä ja muilla fantasiaolennoilla dystooppisessa tulevaisuuden maailmassa, jossa raskaat aseet, huipputeknologia ja magia sekoittuvat alamaailman verisiin kiistoihin, okkultistisiin salaliittoihin ja megakorporaatioiden valtapeleihin. Ensimmäinen laitos julkaistiin vuonna 1989 ja viimeisin 6. laitos vuonna 2019 Catalyst Game Labsin toimesta.
https://www.shadowruntabletop.com/

ST
Storyteller / Storytelling System
Ajoittain silmiini osunut lyhenne jolla viitataan oWoD / cWoD (en avaa näitä, katso yltä) -roolipelien käyttämään Storyteller-roolipelijärjestelmään tai nWoD / CoD -roolipelien käyttämään Storytelling-roolipelijärjestelmään.
https://en.wikipedia.org/wiki/Storytelling_System

SW
Savage Worlds
Pinnacle Entertainment Groupin geneerinen (yleisluontoinen / yleispätevä) roolipeli ja roolipelijärjestelmä. Viimeisin laitos kantaa nimeä Savage Worlds Adventure Edition (SWADE). Kohtalaisen suosittu ja moni peli käyttää tätä sääntöjärjestelmää, kuten Deadlands-pelisarjan uudet julkaisut sekä Interface Zero -kyberpunkroolipeli, josta on pian tulossa 3. laitos (IZ3.0). Yksi henkilökohtainen suosikki nopeatempoiseen seikkailulliseen ja taktisia taisteluja sisältävään roolipelaamiseen.
https://www.peginc.com/product-category/savage-worlds/

SWADE
Savage Worlds Adventure Edition
Savage Worlds -nimisen roolipelin ja roolipelijärjestelmän viimeisin laitos. Katso ylöspäin, niin löydät lisätietoja.

T2K
Twilight: 2000
Kolmannen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoittuva sotilastoimintaa mallintava simulationistinen roolipeli, josta alkuperäinen 1.0 laitos on julkaistu vuonna 1984 ja viimeisin 2.2 laitos vuonna 1993. On saamassa uuden Year Zero Engine -sääntöjärjestelmää käyttävän laitoksen Fria Liganin (Free League) toimesta. Saman lisenssin alaisuudessa julkaistiin myös 2008 roolipeli nimeltä Twilight: 2013, mutta tämän menestys jäi vajavaiseksi pääasiassa heikomman taustatarinan ja suhteellisen monimutkaisen ja kömpelön sääntöjärjestelmän takia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Twilight:_2000
https://frialigan.se/en/games/twilight-2000/

TftF
Things from the Flood
Fria Liganin (Free League) Tales from the Loop -roolipelin jatko-osa. Käyttää Year Zero Engine -sääntöjärjestelmää (YZE). Tässä pelissä pelataan teinejä ja miltei aikuisia 90-luvun vaihtoehtotodellisuudessa ja ratkotaan mysteereitä. Perustuu Simon Stålenhagin taideteoksiin.
https://frialigan.se/en/store/?product_id=2254010351664

TftL
Tales from the Loop
Fria Liganin (Free League) julkaisema roolipeli, joka käyttää Year Zero Engine -sääntöjärjestelmää (YZE). Tässä pelissä pelataan esiteinejä ja teinejä 80-luvun vaihtoehtotodellisuudessa ja ratkotaan mysteereitä. Perustuu Simon Stålenhagin taideteoksiin. On saanut jatko-osan nimeltä Things from the Flood. Saman niminen sarja, joka perustuu myös Simon Stålenhagin taideteoksiin, pyörii Amazon Prime Videolla.
https://frialigan.se/en/games/tales-from-the-loop/

TOR
The One Ring Roleplaying Game
Cubicle 7:n julkaisema suhteellisen pidetty ja menestynyt Hobitista ja Taru Sormusten Herrasta tuttuun Keski-Maahan sijoittuva roolipeli. Cubicle 7 ei enää julkaise peliä, mutta uusi laitos on tulossa Fria Liganin (Free League) kautta ulos.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_One_Ring_Roleplaying_Game

TORG
The Other Roleplaying Game
West End Gamesin (WEG) julkaisema, nykyään Ulisses Spielen omistama, eri genrejä sekoitteleva elokuvallinen roolipeli. Viimeisin, vuonna 2017 julkaistu, laitos kantaa nimeä Torg: Eternity. The Other Roleplaying Game ei ole pelin virallinen nimi, mutta tätä käytettiin peliä suunnitellessa ja sen lyhenne jäi pelin nimeksi tarkoittaen kuitenkin muuta.
https://www.ulisses-us.com/games/torg/

UA
Unknown Armies
Atlas Gamesin julkaisema okkultismia, kauhua, salaliittoja ja urbaania fantasiaa sekoittava kulttimaineesta nauttiva roolipeli. Viimeisin laitos julkaistu 2017.
https://www.atlas-games.com/unknownarmies/

V5
Vampire: The Masquerade 5th Edition
Modiphius Entertainmentin julkaisema World of Darkness -pelisarjaan kuuluvan Vampire: The Masquerade -roolipelin viimeisin laitos. Lisenssin omistaa Paradox Interactive.
https://www.modiphius.net/products/vampire-the-masquerade-5-edition

WFRP / WHFRPG
Warhammer Fantasy Roleplay / Warhammer Fantasy Roleplaying Game
Alunperin Games Workshopin kehittämä ja julkaisema fantasiaroolipelisarja, jonka viimeisimmän 4. laitoksen julkaisi Cubicle 7 vuonna 2018. Sijoittuu Warhammerin Old World -fantasiamaailmaan.
https://www.cubicle7games.com/our-games/warhammer-fantasy-roleplay/

YZE
Year Zero Engine
Mutant: Year Zeron tutuksi tekemä sekä Fria Liganin (Free League) omistama ja muissakin heidän peleissä käytetty roolipelijärjestelmä. Perusheittoina kuusisivuisista nopista kasatut varannot, joista haetaan kutosia onnistumisiksi ja ykkösiä mahdollisiksi haitoiksi erikoistilanteissa. Nähtävästi Open Game License (OGL) -lisenssin alaisuudessa nykyään, muttei virallisesti julkaistu englanninkielisenä System Reference Document (SRD) -pakettina.

Siinä kaikki tällä erää

Jos haluat ehdottaa tähän listaan uusia lyhenteitä tai bongaat virheitä, jotka toivoisit korjattavan, niin ole yhteydessä! Täydennän listausta väliajoin!

Kiitos lukemisesta, toivottavasti tästä on iloa edes osalle harrastajista!

Päivitetty viimeksi 27.7.20.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s